Hoppa till innehåll

School of rap, 2016

juli 23, 2016
tags: ,

XXL Freshman 2016.jpg

Bob Dylan sjöng The times they are a changing. Sällan blir det mer uppenbart i musikaliska termer än när den populärkulturellt allt mer irrelevanta, men fortfarande orimligt populära rap-blaskan XXL presenterar sin årliga ”Freshmen”-lista. Eller så är det bara jag och Ebro som håller på och bli gammla.

Nu läser väl visserligen inte hip-hop-skallar musiktidningar längre, man surfar på Complex, tittar på Vlad TV och hänger på twitter. Inte desto mindre är XXL:s årliga lista en värdemätare på state of the union inom hip-hop. Detta är vad etablisemanget vill att vi ska lyssna på.

XXL har gjort många konstiga val genom åren med sina Freshmen-listor ska sägas. Men för en gångs skull tror jag att de träffat rätt, detta är inte bara vad the suits vill att vi ska lyssna på. Detta är dessutom i stora drag vad som är hett i år på bloggarna, twitter och instagram – platserna där rapkarriärer nu mera föds och dör.

Lagom till nästa decennie lär skivbolagen och lyssnarna kanske uppmärksamma Mozzy och Nef the Pharaoh.

Så, välkommen till school of rap del 2 och, för att citera XXL, the stars of tomorrow. Du kan tacka mig sen för att jag lyssnar på detta så du inte behöver.

 


Lil Yachty
Bio: Hans mixtape heter Lil Boat
Ålder: 18
Stad: Atlanta, Georgia
Låter som: En båt?

Talang: 3/10. Kan rappa i sin mest basala form, det vill säga yttra stavelser vid rätt tid över ett beat. Det kan jag med. Och antagligen din mamma. Det gör ingen av oss till bra rappare.
Kreativitet: 6/10. Blandar hård och generisk trap med autotunade sing along-låtar. Är uteslutande känd för sin båt-fetisch och kommer om det finns någon rättvisa i denna värld aldrig bli känd för något mer. Men en enda utmärkande gimmick räcker för att räknas som kreativ i dagens industri.
Marknadsföringsbar: 3/10. Han gillar båtar, och han heter båt. Det är intressant i några sekunder. Har redan fått gamla inflytelserika skallar på inflytelserik rap-radio emot sig när han gjorde kardinalsynden och inte ville freestyla.
Hållbarhet: 1/10. Nej. Bara nej.


Desiigner
Bio: 2016
Ålder: 19
Stad: Brooklyn, New York
Låter som: Future

Talang: 1/10. ”Panda” är en enorm hit. Den består av ad-libs om att hans BMW X6 är svart och vit, och därför ser ut som en panda. Jag stannar där.
Kreativitet: 2/10. När jag säger att han låter som Future är det inte ett skämt, han låter som Future.
Marknadsföringsbar: 8/10. Signad på Def Jam och GOOD Music. Hålls under armarna av Pusha T och Kanye.
Hållbarhet: 9/10. Det är bara att vänja sig. Den här jäveln kommer inte försvinna i närtid.


G Herbo
Bio: Chiraq
Ålder: 20
Stad: Chicago, Illinois
Låter som: Lil Bibby, fast mer arg

Talang: 7/10. Låter som att han har rökt gräs on the daily i 30 år men är bara 20. Gör politiskt medveten gangsterrap som ändå lyckas vara popig. Lil Herb rappar inte med mutipla stavelser och går aldrig offbeat, men att inte pyssla med sådan purism underbygger bara allvaret i hans hantverk.
Kreativitet: 6/10. Gangsterrap utan det dövande glorifierandet av gatukrig får år 2016 beskrivas som kreativt. Men det säger egentligen mer om samtidens sorgerliga tillstånd än om Herb.
Marknadsföringsbar: 6/10. År 2016 säljer faktiskt rap som har ett budskap tack vare polisens många högprofilerade avrättningar av svarta män.
Hållbarhet: 5/10. Hållbarheten hos Chicago-rappare är inte jättehög då de ofta blir ihjälskjutna.


21 Savage
Bio: Ung Svart Beväpnad Man
Ålder: 21
Stad: Atlanta, Georgia
Låter som: Kevin Gates blandat med Jeezy, minus flow

Talang: 1/10. Det här med rap är mest ett sätt att dryga ut cashen från the pots and stove.
Kreativitet: 2/10. En tvådimensionell karikatyr av alla klichéer du kan tänka dig.
Marknadsföringsbar: 5/10. Ljusår från radiospelningar. Men Atlanta är en supermakt, och allt därifrån säljer. Fråga XXL.
Hållbarhet: 2/10. Jag orkar precis skriva klart denna mening.


Kodak Black
Bio: Free Kodak Black
Ålder: 19
Stad: Pompano Beach, Florida
Låter som: Gucci Mane (ser ut som Ol Dirty Bastard).

Talang: 6/10. Jag antar att han kan rappa.
Kreativitet: 7/10. Tänjer inte direkt gränserna för det möjliga, men har ett uppenbart öra för beats och referenser som leker med kända teman inom rap (Lock Jaw m.m.).
Marknadsföringsbar: 7/10. Han är ung, sitter inne och har mer talang än hälften av grabbarna på den här listan.
Hållbarhet: 6/10. Om allt annat misslyckas kan han halvsjunga gästverser på tracks åt rapparna från nästa års XXL-lista.


Lil Uzi Vert
Bio: Det som är fel med hip-hop i dag
Ålder: 21
Stad: Philadelphia, Pennsylvania
Låter som: En kopia av Desiigner som är en kopia av Future

Talang: ?/10. Young Thugs destruktiva inflytande på rap börjar visa sig. Det är egentligen inte möjligt att bedöma hans talang som rappare för det är mest ad-libs.
Kreativitet: 1/10. Lil Yach.. Lil Uzi menar jag är givetvis en unik blomma.
Marknadsföringsbar: 7/10. DJ Drama lyckades hålla sig för skratt när han på allvar verkade mena att Uzi Vert kommer att bli en av världens största rap-stjärnor. Han kan ha rätt.
Hållbarhet: 3/10. Finns det någon rättvisa har vi alla glömt detta nästa år.


Lil Dicky
Bio: Hans andra jobb är som komiker. Det är möjligt att det är hans enda jobb.
Ålder: 28
Stad: Cheltenham, Pennsylvania
Låter som: Asher Roth? Jag vet inte, båda är vita.

Talang: 7/10. Snubben är nice rent tekniskt. Fast på ett jag kan knappt hämta andan-ambitiöst sätt.
Kreativitet: 8/10. Gör duetter med Snoop Dogg om att gå på anställningsintervju som rappare och spelar in videos genom att låna hus, båtar, brudar och bilar av rikare snubbar och rappar om det. Kreativt långt före många andra, men frågan om allt bara är ett skämt hänger hela tiden i luften.
Marknadsföringsbar: 7/10. Att han är vit (well, judisk) gör honom omedelbart mer marknadsföringsbar än många andra. Å andra sidan gjorde det inte mycket för Rittz eller Asher Roth.
Hållbarhet: 6/10.  Oddsen talar emot honom. Hip-hopens kvot av konstiga vita snubbar är redan fylld av Action Bronson.


Anderson .Paak
Bio: Rapper turnt sanga
Ålder: 30
Stad: Oxnard, Kalifornien
Låter som: Prince och Ty Dolla $ign at the same damn time

Talang: ?/10. Anderson .Paak (ja, han stavar med en punkt) rappar inte. Han är en R&B-sångare som fuskar lite med blues och friforms-jazz. Din gissning är lika bra som min om han har talang. Hans freestyle är spoken word.
Kreativitet: 10/10. Bortsett frågan vad han gör på omslaget till en hip-hop-blaska, så ja, mannen är ett enmansband och springer cirklar runt alla andra på listan i fråga om kreaktivitet.
Marknadsföringsbar: 7/10. Fungerar i två olika målgrupper, gamla purister som minns Afrika Bambaata och lyssnar på knastig vinyl, och vita människor/Pitchfork-läsare.
Hållbarhet: 8/10. Svart men ofarlig. Smal men inte för underground. Co-signad av Dr. Dre. Paak kommer säkert gå långt.


Dave East
Bio: New York Är Hip-hopens Födelseplats
Ålder: 28
Stad: Harlem, New York
Låter som: Om Jedi Mind Tricks, Nas, Heltah Skeltah och Mobb Deep samlades i ett labb och avlat fram en genetiskt modifierad überrappare.

Talang: 8/10. Snubben kan spotta bars.
Kreativitet: 2/10. För äkta för att göra något som riskerar att sticka ut. Ger antagligen zero fucks.
Marknadsföringsbar: 3/10. Vem bryr sig om spelningar på radio när man försöker rappa skiten ur alla andra som någonsin har rappat? Inte Dave East i alla fall.
Hållbarhet: 4/10. Signad på Nas’ indie-label Mass Appeal. ”Indie” är ordet att ha i åtanke här.


Denzel Curry
Bio: Du kände inte till honom innan du läste XXL, och du kommer inte komma ihåg honom nästa år.
Ålder: 21
Stad: Carol City, Florida
Låter som: Meek Mill

Talang: 5/10. Precis mitt på normalfördelningskurvan.
Kreativitet: 4/10. Det här är någon blandning av Raider Klans estetik, Wiz Khalifiansk tv-spelsretro-schtick (skivan heter ”Nostalgic 64” smh) och generiska rap-klychor som att bli jagad av polisen.
Marknadsföringsbar: 5/10. Kan rappa, knappt. Har inget eget utmärkande drag, gimmick eller historia. Det är med andra ord fullt möjligt att han likt Wale kan förändra sina publika persona för att passa nästa trend också.
Hållbarhet: 6/10. Fått draghjälp av Rick Ross, också från Carol City. Å andra sidan har Ross burit Wale på sina axlar i fyra år och det har inte gjort mycket för den senares karriär. Av outgrundliga anledningar hajpad av Pitchfork.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s