Skip to content

Ingen känsla för klass

december 6, 2012

Subventionerar staten mitt snus om de mot all förmodan skulle sänka tobaksskatten? Någon..? Nej, vi kan nog däremot enas om att de gör produkten billigare, på vanlig svenska. Ett skatteavdrag är inte en subvention. Det innebär helt enkelt att staten tar ut mindre skatt på produkten eller tjänsten.

Per Gudmundson sätter den underliga debatten om RUT för läxhjälp i perspektiv när han jämför den med den sänkta bokmomsen. Varför hör vi inga vänsterröster som klagar över att undersköterskor subventionerar den läsande klassens fritidsnöjen, sedan 2002 no less? Läsandet är trots allt extremt segmenterat efter inkomst, yrke och social bakgrund.

Din gissning är lika god som min. För det är, trots allt, den logiska slutsatsen av subventionsargumentet om man ser alla pengar som statens, och varje skattesänkning är förskingring av offentliga medel.

Att läxhjälp blir billigare torde enligt vanligt sunt förnuft och erfarenhet öka utbudet och efterfrågan på de som förmedlar kunskap till barn och unga. Jämför RUT för städning. Att industriarbetarna hemma i bygden som har tredje ring som högsta examen, plötsligt får det lättare att använda sina slantar till att köpa sig kvalificerad akademisk hjälp borde om något underlätta klassresan. Det borde även socialister gilla.

Den högljudda debatten framstår som än mer konstig om man räknar i reda kronor och ören. Läxhjälpen beräknas ge ett skattebortfall på fyra miljoner kronor. En enda lastbil med smuggelcigaretter in i Sverige innebär ett skattebortfall på fjorton miljoner kronor, som Johan Linander påpekar.

I bakgrunden lurarar så klart vänsterns gamla käpphäst: Di borgerliga vill göra det sämre för människor, och detta är då givetvis ett sätt att urlaka och undergräva en skola för alla. Problemet är bara att det där antagandet säger hundra gånger mer om en navelskådande vänster än vad det gör om oss.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s