Skip to content

Sagt om Centern (del 2)

oktober 2, 2012

”Ni är nyliberaler”

Hur kunde jag ha glömt av denna? Min favorit, den moderna klassikern att dra fram nyliberal-kortet.

Den senaste varianten är jämförelser mellan Centerpartiet och antistatliga, xenofoba och lätt anarkistiska Tea Party Movement som dyker upp nu när det snart är valtider i USA. För att färska upp minnet: Tea Party Movement är den politiska rörelse som samlas kring centeridéer som att säga nej till cap and trade, ja till oljeborning i känsliga naturområden och motstånd mot skattefinansierad vård.

Det ska sägas att både Tea Party och nyliberaler i gemen brukar vilja ha en budget i balans, ha en effektiv stat, och sänkta skatter på arbete och företagande. Och det brukar centerpartister vilja också. Om vi bortser från det uppenbara faktum att Centerpartiet är en 101-åring och Tea Party, född 2009, nyss lärde sig att gå, vilket torde göra Tea Party till centerpartister och inte tvärtom, så är jämförelsen ungefär lika hederlig som att kalla alla som gillar bra byggda vägar för anhängare av Tysklands regering 1933-1945 (se hur jag undvek Goodwins lag där).

Utan att göra det fasligt komplext – för det är det faktiskt inte – är nyliberalism nattväktarstaten där det offentliga inte tar ut skatter i något omfördelande syfte för att finansiera välfärdstjänster (s k positiva rättigheter). Nattväktarstaten har däremot ett starkt rättsväsende som försvarar efterlevnaden av lagar (s k negativa rättigheter). Vill du att polisen ska ha resurser att sätta dit killen som stal din bil, slog din flickvän eller gjorde något annat allmänt uselt? Grattis och välkommen i klubben, du är nu nyliberal.

Fast det är du ju inte, antagligen inte ens enligt Aftonbladet kultur/ledare. För ingen tycker egentligen att brott är bra.

Vilket osökt för oss till pudelns kärna – vad nyliberalism är i debatten. Det är ett signalord och en synonym för det man till vänster tycker är mycket, mycket dåligt, men inte kan eller orkar argumentera emot. Den röda snuttefilt som jag tänker mig ligger nära till hands när man är på språng eller har en tight deadline.

Jag tror många till vänster som slänger runt ideologiska etiketter egentligen förstår att Centerpartiet är ett liberalt/allmänborgerligt parti med gröna rötter, och inte alls strävar efter att näst intill avskaffa staten. Men eftersom nyliberalism är någonting dåligt är det tacksamt att använda. Högerns motsvarighet är kommunist-kortet.

Enda problemet för dem, tror jag, är att det är höjden av ett avsändarorienterat budskap. Genom att sätta ordet som en klisterlapp på det mesta man själv ogillar vattnas begreppen ur och tappar sin mening. Jaha, så vi är nyliberaler för att vi vill att människor ska få välja vårdgivare? Please continue..

Därmed är det ett signalord som bara säger något till de som redan sjunger samma sång. För alla andra signalerar det mycket lite, och vänsterdebattören/bloggaren som har spaltmeter att förfoga över – som skulle kunna användas för att i sak förklara varför något är dåligt på riktigt – försitter chansen vecka efter vecka.

Fast det kanske vi inte ska säga till dem högt?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s