Skip to content

Vi behöver tänka om. Rejält.

september 15, 2012

Varför är det så mycket mindre attraktivt att bo i Farsta, Botkyrka eller Haninge jämfört med Stockholm city? Därför att det är långt ifrån centrum.

Men så hade det inte behövt vara. När det moderna Stockholm en gång planerades och byggdes under sent 1800-tal utgick man från Lindhagenplanen. Resultatet blev det rutnät av raka gator som sen fylldes med fyra-femvåningshus som blandade bostäder och kommersiell service. Den så kallade ”stenstaden” skapades. Det är där vi vill bo, det där där vi jobbar och det är dit turister kommer.

Farsta ligger bara en dryg mil från Stockholm city. Men det mentala, kulturella och faktiska avståndet i restid är långt större.  En jämlik stad, en bekväm stad, en miljövänlig stad, det är staden där alla delar har ungefär lika mycket eller lite centralitet och därmed attraktivitet.

Bilden ovan är ett tankeexperiment om hur Stockholm skulle ha kunnat sett ut om Lindhagenplanen hade fortsatt utanför tullarna.

Men så blev det inte. Istället tog stenstaden slut vid tullarna, och stor-Stockholm bygges som öar av ”sovstäder” längs med motorleder och ett bläckfiskformat tunnelbanenät där alla vägar leder in till centrum. Resultatet är en stad med restider som kan konkurrera med städer som har dubbelt så många eller fler invånare. Prova exempelvis att åka gröna linjen i rusningstid mellan Gullmarsplan till City. Alla vill till centrum. Effekterna kan också mätas i sociala, kulturella och socioekonomiska termer.

Jag har varit en ”YIMBY:it” i flera år. Men det var egentligen först i går polletten trillade ned för mig när jag läste om YIMBY:s Lindhagenplan 2.0.

Politik handlar ofta om abstraktioner, men stadsbyggande är också politik. Och stadsbyggnad är ett av de mest konkreta och bestående avtryck som politik kan sätta på sin omvärld. Den stad vi har i dag har inte bara uppstått av sig själv, man har tillåtit – och drivit – att det ska bli så här när Stockholm kunde ha varit så mycket bättre för oss alla.

Vi behöver tänka om. Rejält.

En bra början är att se YIMBY:s korta film om Lindhagenplanen 2.0 nedan. För mig var det som en uppenbarelse. Det är detta Stockholm vi behöver bygga.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s