Skip to content

Frilansskribenter, krögare eller hantverkare

juli 14, 2012

Borde inte lärare kunna räkna?

Regeringskansliet består av elva departement med en besättning på omkring 4600 man, varav omkring två hundra är politiskt rekryterade personer placerade i olika ledningsfunktioner. Det är en apparatur som besitter betydande utredningsresurser och fackkunskap inom de mest skilda områden.

Nyligen stötte jag på en gammal artikel från tiden efter valet 2006 när sossarna gick i opposition. De rekryterade då två nationalekonomer, ”för den kompetensen hade vi inte” sa dåvarande kanslichef. Sveriges största parti hade alltså ingen egen sakkunskap in house, utan allt var koncentrerat till Regeringskansliet. Jobbigt läge när man inte längre är i symbios med staten kan jag tro.

För att Sverige ska ha en opposition som kan granska och sakligt kritisera sittande regering har riksdagspartierna utöver egna politiska staber också tillgång till Riksdagens Utredningstjänst (RUT) – ett gäng statistiker, statsvetare och ekonomer som utreder saker på uppdrag av riksdagspartierna. Antagligen en av de mindre kända men inte desto mindre viktiga verktygen för en granskande opposition.

För ett par veckor sedan skrev Gustav Fridolin en artikel publicerad på DN Debatt om ”ökande regionala klyftor” med de bevingade orden:

”många miljöpartister på landsbygden är lantbrukare, frilansskribenter, krögare eller hantverkare.”

MP slår även i en ödesmättad ton fast att den traditionella centeranalysen (Maud Olofsson anno 2001) om faran i sociala och regionala klyftor inte har blivit alliansens politik. Vafalls, här har vi ett parti som säger sig stå upp för landsbygdens intressen och har antingen skitit i det – eller blivit överkörda av sina regeringskollegor. Graverande på min ära!

Hur har Fridolin kommit fram till denna ganska uppseendeväckande slutsats? Jo, han la ett RUT-uppdrag:

”En utredning av de största reformerna sedan 2006 som vi låtit riksdagens utredningstjänst göra visar hur de ensidigt gynnat Stockholm på bekostnad av övriga landet.”

Det fina med RUT-uppdrag är att när de väl är presenterade finns det fritt tillgängliga för oss andra att läsa*. MP har helt enkelt bett RUT att räkna fram hur bl.a. förmögenhetsskatt och jobbskatteavdrag har fördelat sig över landet per län. Och mycket riktigt, Stockholms län är den stora vinnaren med drygt tjugo procent av den totala kakan av skattelättnader.

Fast vänta lite nu – per län? Säger inte det bara att Stockholm är mest befolkningsrikt? Stämmer. MP har räknat fram att eftersom det bor drygt två miljoner människor i Stockholm har också detta län fått  störst andel av skattelättnaderna. Stackars Jämtland (ca 125 000 invånare) har bara fått några enstaka procent.

Fasa – den gruvliga orättvisan att det inte bor lika många människor i alla Sveriges län.

Om MP inte ska vara lika goda kålsupare som Centerpartiet och Alliansen bör de, givetvis, från detta ögonblick landsbygssäkra sina skatteförslag genom att – till exempel – kraftigt höja skatten i mer befolkningsrika delar av landet så att skatten kan kompensera för skillnader i befolkningsantal. För minskade ”klyftor” – mellan län – förstås. Jag ser fram emot när MP går till val på detta 2014.

Ett annat sätt att räkna, det gängse, skulle istället kunna vara att jämföra olika inkomstgrupper då och nu. Samma RUT-uppdrag visar nämligen att människor i alla län har fått mer i plånboken med Alliansens politik. Vad menar då Fridolin med ”gynnats på bekostnad av”? Den som vet.

Personligen tror jag inte att släkten hemma i Stenungsund känner sig förfördelade i kronor och ören för att det råkar bo fler människor i Stockholm.

Men så är jag ju inte miljöpartist.

* Själva pappret har jag tyvärr på jobbet så procentsatserna är ungefärliga. 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s