Skip to content

Det finns ingen economic man

juni 4, 2012

Katrin Kielos har skrivit en bok om den ”ekonomiska mannen”, som påstås orsaka allt ifrån kraschade banker till orättvisa löner (allt enligt Fokus recension). Eftersom nationalekonomer antar att människor beter sig som rationella, kalla, nyttomaximerande varelser blir allt helt enkelt F:ed up, enligt Kielos.

Tråkigt att skriva en hel bok byggd på ett missförstånd var min första tanke. Homo Economicus är inte ett antagande om hur människor faktiskt beter sig. Vi kan exemplifiera med en biljardspelare som sätter varje boll i hörnfickan – hans beteeende kan förklaras med geometri. Det betyder inte att han är en matematiker, eller att någon tror att han räknar på vinklar i huvudet.

Så fungerar Homo Economicus: Det är ett verktyg för att approximera ett beteende. Ekonomer som använder en positivistisk metodologi har alltså upptäckt att antar man att människor beter sig som den ”ekonomiska mannen” kan man förklara mycket av människans beteende på bland annat en marknad. Detta betyder inte att det är en beskrivning av verkligheten.

Antingen vet inte Kielos detta, och då är det tråkigt för henne. Eller så vet hon det, men bryr sig inte. Då känns det som ganska oärligt. Det sista alternativet torde ligga närmre till hands – Katrine gick ju några klasser över mig i plugget, och jag har åtminstone läst mig till ovanstående när jag låg i Uppsala.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s