Skip to content

Mer om Rand

april 19, 2011

Jag skrev härom dagen ett inlägg om Ayn Rand med titeln Harlequinlitteratur. Om det ändå vore så harmlöst. Via inslag.se hittar jag i dag betydligt mer störande detaljer kring Rands hjältefigurer och inspirationen till dem: 20-talets mest kända barnmördare, William Edward Hickman.

Okej säger du. Det har väl ingenting med hennes filosofi att göra egentligen? Sokrates gillade småpojkar, etc. Jo, faktiskt. Hennes dagboksanteckningar visar att den ”samhällssyn” som Hickman gav uttryck för i sina handlingar utgör en inspiration till protagonisten i hennes första (ofärdiga) litterära verk, The Little Street. För den som har läst The Fountainhead känner man också igen dragen i ”hjälten” Howard Roark.

Och Rands romanfigurer är som bekant inte mer än uttryck för idealmänniskan i hennes egna filosofiska teoribildning, objektivismen. Det är en störande och stötande koppling.

Glöm inte att också läsa artikeln ”Atlas Shrieked” av Mark Ames för mer om kopplingen mellan Rands idévärld och Hickmans handlingar.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s