Skip to content

Black inside

mars 16, 2011

Instead of becoming a diamond-wearing novelty, I rock beads and buy my mama some property

– Yelawolf (Hometown Hero remix)

Någon som minns Eminem? Jag brukade lyssna på honom under gymnasietiden. Såhär tio år i backspegeln har inte skivorna åldrats med större värdighet, även om jag då och då slänger på en låt. Visst gör han musik fortfarande, även om huvudfokus mer verkar vara reklamfilmer nu för tiden.

Marshall är unik på minst två sätt: Han blev den första stora vita rapstjärnan, och har lyckats få två skivor på top 5-listan över bäst säljande hip-hop-skivor någonsin. Inte illa pinkat, Marshall! Då och då får man höra ”stäng av det där jävla negerdunket” – men faktum är att några av hip-hops bästa skivor och låtar har skapats av vitingar (och då räknar jag inte med Em).

Till skillnad från gängse stereotyper så är inte bara vit hip-hop skapad av high brow-collegestudenter från suburbia. Och jäkligt långt ifrån alla svarta artister är så ghetto som de gärna vill göra gällande. Case in point: P Diddy/The Artist formely known as Puffy, som nyligen slog sitt kloka huvud ihop med cokerap-kungen Rick Ro$$ under namnet Bugatti Boyz är medelklass och collegeutbildad. Och Ross? Han har en bakgrund som corrections officer. Inte så hood om du frågar mig.

Egentligen är just coke rap (Clipse!) det enda som vita artister inte riktigt har gett sig in på. Finns det då några utmärkande, eh, vita drag i lyrik och tematik hos vita rappare? Hip-hop är en bred kyrka, och svaret är både ja och nej. Å ena sidan har vi Paul Wall som sysslar med sydstatsrap: Långsam, kodeinbaserad musik om knark, kvinnor och bilar. Han låter precis så svart som han inte är.

Å andra sidan har vi Anticon-kollektivet som inte bara är löjligt high brow, utan också är hem för ett gäng artister som obehindrat rör sig mellan indiepop och hip-hop (se, det fanns en kontaktyta mellan genren).

Där i mellan ligger allt ifrån MC Search, Vanilla Ice (!), Insane Clown Posse, Beastie Boys, Jedi Mind Tricks, EL-P, House of Pain, Pitbull och ett gäng till. Förutom Beastie Boys, JMT och EL-P är inga av dem värda att lyssna på.

För att svara på frågan om det finns några utmärkande, mer eller mindre vita drag i musiken hos vita rappare kan vi återvända till Eminem, för bilden av vit rap™ är nog – för utomstående – för evigt satt av gamle Marshall. Utöver de bisarra inslagen i musiken och det gimmickartade påpekandet att han faktiskt är vit, är det utmärkande white trash-tematiken. Tänk trailer parks och pick-ups istället för crack och boom boxes. Em’s andliga arvinge är white trash-kungen Yelawolf, som inte bara är signad till hans bolag, utan också är riktigt bra.

En popsociologisk iaktagelse kring varför vita artister klämmer ur sig bra material kan vara att de till skillnad från sina svarta kollegor inte har ett socialt tryck på sig att vara ghetto. När Kanye West bröt igenom iklädd gucci-skor och polotröja kallade Jim Jones honom för fag. I dag rockar Kanye tighta svarta läderbyxor och kavaj. En kille som bär 80-talstights gör en annan sorts musik än någon som fortfarande bär tshirts storlek XXL. ‘Ye är nog också den enda svarta artisten med riktigt cross-over appeal.

Ingen svart artist utöver Kanye skulle kunna vara vit nog för att skriva en låt som Yelawolfs ”Looking for Alien Love”.

Pudelns kärna ligger någonstans där. När vita artister försöker vara ghetto gör det de med ansatsen att vara perfekt ghetto. Paul Wall lyckades på i varje fall en skiva. Och när de använder en bredare palett, som de får eftersom de är vita, blir resultatet antingen Beastie Boysbra, eller Insane Clown Possedåligt.

Summa summarum – jag tänkte tipsa om några vita rappare som har gjort bra musik. Det är singlar, men alla från mer eller mindre trevliga skivor. Lista nedan:

Sole – Da Baddest Poet

Beastie Boys – Intergalactic

Atmosphere – Always Coming Back Home to You

Jackie Chain – Rollin’

Jedi Mind Tricks – Uncommon Valor

Kno – Not at The End

Mike Posner – Smoke & Drive

Paul Wall – Trill

Sage Francis – Clickety Clack

Yelawolf – Box Chevy: Part 2

Asher Roth – I Love College

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s