Skip to content

Thank you Based God

februari 22, 2011

Hip-hop-scenen är mer intressant i dag än vad den har varit på länge, vilket kanske märks på att detta verkar utvecklas till en musikblogg. En årligen återkommande höjdpunkt att höja eller häckla är när halvdåliga blaskan XXL, som av outgrundlig anledning betraktas som en bibel, gör sitt årliga ”Freshmen”-nummer, vilket helt enkelt är en presentation av nästa års tio:ish mest lovande nya rappare.

Från att ha varit ett seal of approval från rap-etablissemanget att hamna i XLL:s freshmen-nummer har det dock mer utvecklats till att bli en jinx. Ryktet gör gällande att Drake vägrade att vara med i fjol av rädsla för att det skulle knäcka snarare än breaka karriären. För en how to hur man ska sänka sin egen karriär, titta förresten på Sonic The Hedgehog-besatta Charles Hamilton (som var en Freshman 2009) få stryk av en kvinna, för att sedan påstå att döda legenden J Dilla producerade hans skiva som aldrig blev släppt för skivbolaget hann droppa kontraktet.

En snabb titt på fjolårets utgåva ger nog Drake rätt, den enda som har kommit upp 2010 är gamla favvon Wiz Khalifa, som fick en hit med Black & Yellow, vilket var mer pop än hip-hop. Den kanske spelas på radio i Sverige? Don’t know. Han brukar låta mer så här.

Kanske hänger det ihop med att det inte längre säljs några rap-skivor. Sedan Lil’ Wayne släppte Tha Carter III 2008 har så vitt jag vet ingen rap-skiva knäckt hans 3.5+ miljoner sålda ex. I-n-g-e-n. Lil’ Wayne sålde dessutom 1 miljon på en vecka.

Det blev en lång utläggning för att komma fram till själva poängen: Även om ingen av Freshmen 2011 lär nå Lil’ Wayne eller ens Wiz Khalifas framgång görs det fortfarande bra rap. Till exempel Big K.R.I.T., vars kommersiella potential sågas, antagligen korrekt av Cocaine Blunts, tillsammans med de flesta andra av årets Freshmen. Oh well.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s