Skip to content

C + FP – möjligheter och problem

januari 10, 2011

Partier är ibland trevliga skapelser att vistas och verka i. Ibland inte. Men de är bara verktyg för ett politiskt mål. Jag tror ingen började engagera sig för ett parti, snarare var det en idé som väckte glöden. För mig var det liberala idéer.

Därför tycker jag att det är sunt att den nygamla diskussionen om partisammanslagning av FP och C återigen har väckts till liv av Magnus Andersson och Adam Cwejman. Ingången är helt rätt: Hur stärker vi de liberala krafterna i Sverige?

Frågan är mer relevant än på länge, när Moderaterna har definierat sig som ”allmänintressets” försvarare och därmed indirekt förklarat att liberalismen och dess två bärande partier i Sverige utgör särintressen.

Ett ”Centerliberalerna” skulle i min våta politiska dröm innehålla C:s miljö- och företagarfrågor, FP:s skol- och försvarspolitik, och baseras på ett partiprogram som utgick från FP:s principiella resonemang om frihet, inlemmat med centerpartiets decentralistiska syn på makt.

Men är det möjligt? Respektive partis partisekreterare har snabbt skjutit ned CUF och LUF:s förslag. Deras avfärdande är i högsta grad beklaglig. Ha i åtanke att det fanns mycket långtgående planer på en sammanslagning en gång i tiden. Jag ser dock själv ett antal hinder på vägen, kulturella och politiska.

Johan Ingerö gjorde en träffande popsociologisk iaktagelse kring partikulturerna i FP och C, där de tidigare är ”demokrater” och de senare är ”republikaner”. Tänk centralister VS federalister.

Jag har själv funderat kring det. Centerpartistens ingång i en fråga är i regel inte att vi ska planera fram det perfekta utfallet, frågan är mer hur sätter vi upp spelreglerna. Det som växer upp kommer underifrån. Folkpartister må ursäkta, men mitt intryck är att det finns en planekonomiskt och teoretiskt verklighetsfrånvänd ådra i FP som parti. Ungefär, ”vi behöver TIO nya kärnreaktorer”, eller för all del ”Euron ska verkligen, verkligen införas”.

Centerpartister är ofta utpräglade pragmatiker som anpassar sig efter läget, medan folkpartister ser sina åsikter som fakta (ett drag de delar med Moderater) – läs avhandlingen ”Partikulturer” som gör en redig djupdykning.

Det är två skilda partikulturer som inte bör underskattas som problem.

Det finns också sakpolitiska skillnader som är uttryck för att våra två partier färdas längs med olika banor. Centerpartiet var emot de så kallade övergångsreglerna när det begav sig, och FP var för. Folkpartiet har genom åren sprutat ur sig mer eller mindre främlingsfientliga förslag. Ett liberalt parti som vill bestämma hur människor ska klä sig har hamnat snett.

Det är inte bara ett problem eftersom FP:s utspel ofta skorrar falskt med en liberal ingång i frågor. Den springande punkten är att utspelen sker utifrån en strategisk analys om vart Folkpartiet ska positionera sig i partirymden – höger om Moderaterna i auktoritära frågor.

En sammanslagning skulle därmed tvinga partiledningarna att hantera, och skapa en ny politiskt strategi för ett nytt parti. I det läget är det en öppen fråga – och en uppenbar konflikt – mellan politiker som har investerat politiskt kapital i våra respektive partiers positioner. Det är kanske det enskilt största problemet för en sammanslagning.

Med detta sagt: Det skulle inte bli lätt. Men visst borde det övervägas när sju av tio svenskar definierar sig som ”liberal” men de två liberala partierna skrapar ihop blott en dryg sjättedel av väljarkårens stöd. Med vänner som FP och C tycks liberalismen inte behöva några fiender.

I media: Newsmill, DN, Svt text, TV4 Nyhetskanalen, Svd Aftobladet, Svd2

Bloggar: Adam Cwejman, Karl Malmqvist, Hanna Wagenius, Per Ankersjö, Johan Hedin, Niklas Frykman, Emil Källström

Läs även Bertil Ohlininstitutets eftervalsanalys för Folkpartiet där sammanslagning nämns.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s