Skip to content

”Allt offentlig makt i Sverige utgår från folket”

november 24, 2010

Citatet ovan är hämtat från regeringsformens första kapitels portalparagraf. Formuleringen rymmer essensen av det som är nationell suveränitet: I Sverige bestämmer svenska medborgare. Om man vill vara syrlig kan man säga att paragrafen är inaktuell. All offentlig makt i Sverige utgår inte längre från folket som åsyftas – vi medborgare i konungariket Sverige. Mer och mer utgår från EU.

Inte minst sedan 2008, när riksdagen utan folklig förankring, omröstning eller offentlig debatt valde att ratificera Lissabonfördraget.

I dag, den 24 november 2010 kommer sju partier i riksdagen att rösta för att EU-medlemskapet ska skrivas in i Sveriges regeringsform. Vilket innebär att EU:s klausul om utträde ur unionen – en delmängd av det som svenska folket röstade för 1994 – nu har överprövats och förkastats av våra folkvalda.

Politiker kan föra ett herrans liv över ersättningsnivåer i socialförsäkringssystem, men det är obehagligt tyst när de verkligt stora och principiellt viktiga frågorna ska behandlas. Läs fördraget – det, och att det snart kommer att ingå i regeringsformen har milt sagt en större principiell och reell betydelse för Sveriges framtid än, ja, allt annat.

Återigen sker dessa förändringar utan debatt, folkomröstning eller folklig förankring. Det enda parti som kommer att rösta emot i dag är (SD). Det finns visserligen en medielogik i det hela, att frågan är ”tråkig” eftersom den saknar en konfliktvinkel. Konstitutionsutskottet eftersträvar också långtgående samsyn – vilket i sig är bra – därför har förslaget kompromissats fram under lång tid.

Men ändå. Jag tycker att det är ett fattigdomsbevis för de sju icke-rasistiska partierna att det saknas en levande offentlig debatt kring koncept som ”demokrati”, ”decentralisering”, ”centralisering” och ”självbestämmande”.

Frågor som inte minst borde ligga centerpartister nära om hjärtat.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. november 24, 2010 10:42 f m

    Bra skrivet om en angelägen fråga! Vill uppmärksamma om trasig länk till EU-kritik. Mvh Martin

  2. november 24, 2010 9:29 e m

    Tack. Fixar det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s