Skip to content

All politik är lokal

november 17, 2010

I två dagar har jag och 70 andra folkvalda debatterat och beslutat om budget för landstinget i Uppsala län. Tidigare höll landstingsfullmäktige till på slottet (slottet!). Nu sitter vi i ett svart och fönsterlöst rum i UKK. Ja, UKK* ser fortfarande likadan ut som dagen den uppfördes – om Sovjetimperiet hade överlevt in på 2000-talet är det antagligen denna sortens offentliga byggnader som hade uppförts i öst.

Men jag är inte bitter. Sammanträdet och debatterna var spännande! Inte minst för att SD, som i Uppsala län antagligen har fått sitt första landstingsråd någonsin, nu sitter med i fullmäktige.

Några korta reflektioner från de två dagarna:

– Alla Alliansens gruppledare var vassa i talarstolen, och Johan Örjes (C) gjorde en bra debut. Men i särsklass bäst var ändå landstingsrådet Ludvig Larsson (FP), som lyckades gifta samman retorisk förfining, med ideologisk pregnans och skickliga angrepp på oppositionen.

– Jag slog uppenbarligen an en sträng när jag i mitt anförande försvarade den fria etableringsrätten, och pratade om att vårdföretagandet ska ses som en möjligt att utveckla vården, inte ett hot. Miljöpartiets landstingsråd – som lät som en vänsterpartist – tog två repliker på mig.

– Sverigedemokraterna stödde vare sig Alliansen eller de rödgrönas budgetförslag. Snopet för de som röstade på SD att partiet i praktiken har avsagt sig inflytande över 1/4 av mandatperioden.Vad hände med pratet om att ta ansvar?

– SD är ”ett mittenparti” enligt dem själva, eftersom de ser positiva inslag i både majoriteten och de rödgrönas förslag. Men som någon påtalade i talarstolen från Alliansen: Man blir inte ett mittenparti för att man inte tar ställning.

– De enda två konkreta SD-förslagen som togs upp på två dagar var att de är emot vård för papperslösa invandrare och att de är emot ”särbehandling”, en orwelliansk omskrivning för att de är emot att vården ska ha en HBT-kompetens (som inte kostar ett öre).

– Varje gång SD-landstingsrådet Pavel Gamov säger ”Sverigedemokraterna” låter det som att han säger ”Socialdemokraterna”.

– Vänsterpartiets gruppledare menar på allvar att det är negativt att människor flyttar hit, jobbar och bidrar till skatteintäkter som finansierar landstingets verksamhet. Någon moderat ställde retoriskt frågan, ”ni menar att det också är negativt med invandring?”. En tryckt stämning lade sig.

* Någon sorts lågintensivt propagandakrig verkar bedrivas från UKK (?) eller någon av byggnadens försvarare. På Wikipedia fanns tidigare en lista på alla smeknamn byggnaden fått genom åren – Vaksala borg, Forsmark 4:an mflr – som nu är borttagna. Även den Gowalla-punkt jag skapade och gav namnet Vaksala borg är borttagen.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. november 22, 2010 2:30 f m

  Det är helt riktigt att undertecknad är SD:s första landstingsråd i Uppsala län, dock inte i Sverige. I Region Skåne har Jens Leandersson (SD) utsetts till regionråd (motsvarande landstingsråd) efter höstens val, och i Örebro län har David Kronlid (SD) varit landstingsråd sedan valet 2006 och efterträds nu av Jonas Millard (SD).

  I övriga tretton landsting där SD vunnit representation 2010 har inget landstings-/oppositionsråd tillfallit partiet, enligt vad jag vet. I valet 2006 kom SD in i tre landsting (Blekinge, Skåne och Örebro), i valet 2010 i samtliga tjugo (Gotlands län saknar landsting) utom Jämtland, Norrbotten, Stockholm, Västerbotten och Västernorrland.

  Anledningen till att SD valde att lägga ned sina röster vid omröstningen är mycket enkel. Eftersom vi är så pass nya och små har vi ännu inte lagt något eget budgetförslag, vilket vi annars skulle ha röstat för. Dessutom stöder vi inte vare sig Alliansens eller de rödgrönas budgetförslag i sin helhet. Till detta kommer att vi tyvärr även efter den slutgiltiga sammanräkningen saknar en vågmästarroll i landstingsfullmäktige, vilket innebär att Alliansens budget går igenom ändå. Således skulle våra röster inte ha spelat någon roll i praktiken, varför vi istället lade ned dem för att markera att vi inte är stödparti till något av blocken utan kommer att presentera vår egen politik på området.

  Att Sverigedemokraterna är ett mittenparti bygger på det faktum att vi inte är ett socialistiskt eller borgerligt/liberalt parti utan nationalistiskt med fokus på grundläggande sociala rättvisor å ena sidan och hårdare straff, upprustat försvar, värnande av kärnfamiljen med mera å andra sidan. Är det något parti som är tydligt och tar ställning är det vi.

  Att behandla vissa minoritetsgrupper på ett sätt är att behandla andra grupper på ett annat. Det skall inte spela någon roll vilken hudfärg, hårfärg, sexuell läggning, skostorlek, tjocklek på ögonfransarna eller vad som helst man än har när man kommer i kontakt med vården, men satsningen går ju ut på att premiera vissa grupper. Det är just den ideologiska och principiella skillnaden vi opponerar oss mot. Det orwellianska ligger väl snarare i att man säger sig behandla alla människor lika medan man de facto inte gör det. Alla djur är jämlika, men vissa djur är mer jämlika än andra.

  Småsint av Alliansen att ta bort yttranderätten för landstingsråd vid sammanträden för nämnder och styrelser, vilket i praktiken mest slår mot Sverigedemokraterna. Oroväckande också att Centerpartiet hade ett så pass litet fokus på landsbygdsfrågorna i fullmäktigedebatterna. Men det blir väl så när Kungsholmscentern tar över och man knappt håller sig kvar i riksdagen utan moderata stödröster…

  Instämmer dock i beskrivningen av UKK.

  • november 22, 2010 8:36 f m

   Tack för klargörandet kring vem som var först.

   När kommer ni att presentera ett eget budgetförslag? För 2012? Eller ska ni avsäga er inflytande för halva mandatperioden?

   Nationalism är inte en mittenideologi. Faktum är att det är en hållning som går att kombinera med allsköns olika ideologiska inriktningar, så att påstå att ni är ”nationalister” säger inte mycket.

   Den springade punkten är att ”mitten” inte betyder avsaknad av egna förslag. Om vi bortser från att höger-vänsterskalan egentligen borde ersättas med två axlar ”frihetlig-auktoritär” och ”kollektivism-individualism” – där ni ligger åt det kollektiva och auktoritära hållet – så är mitten i Sverige socialliberalism, humanism, upplysningsvärden. Och det är ni inte.

   Nej, ni är ett ett främlingsfientligt parti där ”ras” har ersatts av ”kultur”, men retoriken är densamma. Dessutom har ni nazistiska rötter. I ditt parti var man tvungen att be medlemmar så sent som 1995 att sluta ha nazistiska uniformer på sig på medlemsmöten, hur känns det egentligen, Pavel?

   I sjukvård behandlar man alla lika genom att behandla olika – per definition. Att ge rätt vård och bemötande handlar om att vården är anpassad efter vem den möter. Att vården har en HBT-kompetens betyder därför inte att man ”premierar” HBT-personer. Det handlar om att vården ska ha en kompetens att möta och hantera livsstils- och läggningsrelaterade problem, t.ex. samkönat våld och psykisk ohälsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s