Hoppa till innehåll

Ohreally?

september 17, 2010

Mellan 100 - 200 personer dog när de försökte fly över Berlinmuren

Titta på det här klippet om Lars Ohly och hans velande om han blev ledsen eller inte när Berlinmuren föll (det går inte att bädda in SVT-klipp i WordPress).

Det kan tyckas vara en struntsak om han blev ledsen eller ej – eller om han fick ett SMS 1989 från Prag eller ej, när det första skickades 1992. Men det är ingen struntsak. Varje demokrat i varje parti med någon gnutta humanism var glad när en mur som låste in miljontals människor i ett förtryckande system föll. Synen på Berlinmuren är därför en vattendelare, och Ohly som kallade sig själv för kommunist fram till 2006 är svaret skyldig.

I Ohlys egna ord, transkriberat från ovanstående klipp (07:14 in):

Jag var ledsen och bar en sorg, för att de här samhällena hade utvecklats i en riktning som var precis motsatsen till vad de här samhällena en gång startades med, drömmen om ett bättre liv.

I en välvillig tolkning av Ohlys uttalande såg han det hemska bakom muren när den föll och han insåg att kommunistländerna var förtryckande när allt kom upp till ytan. Men hela resonemanget vilar på premissen att inga rapporter om förtrycket i DDR kom till västs och Ohlys uppmärksamhet.

Men så var inte fallet. Ohly var en flitig debattör i husorganet Röd Press och gick till motangrepp mot de som påtalade att det inte rådde bl a pressfrihet i DDR:

När vi skriver om de socialistiska länderna i Röd Press bör vi rikta in oss på att avslöja borgarnas myter, inte sprida dom vidare.

För Ohly var det viktiga ”revolutionen”, inte medborgerliga fri- och rättigheter. Man måste knäcka några ägg för att laga en omelett, som det heter. Ohlys syn på demokratiska fri- och rättigheter sammanfattas bäst av honom själv:

Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intresse.

Låt aldrig denna man och hans parti få något politisk inflytande i Sverige.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s