Skip to content

När DN:s ledarsida ringde upp och inte fattade någonting

september 16, 2010

I går fick jag ett samtal från Hanne Kjöller på DN:s ledarsida. Hon letade efter information om vad Centerpartiet i Stockholms läns landsting går till val på. Det går visserligen att googla fram vad vi tycker i ett nafs , men när jag ändå hade henne på tråden sa jag, fritt ur minnet, följande:

Vårdvalet har i stort sett löst tillgänglighetsproblemen i vården. I dag går det att träffa en läkare samma dag eller nästa dag som man bokar tid. Nästa stora utmaning för Centerpartiet är att arbeta med kvaliteten i vården och göra de mest sjuka patienterna till de mest ”attraktiva”, särskilt kroniker och multisjuka.

I dag läser jag i Hannes osignierade ledarstick ”finn sju fel”:

..var finns brandtalen om de sjukhussängar som inte räcker till? Om hur patienter med allvarliga kroniska sjukdomar som hjärtsvikt och ms ska mötas av en röd matta när livet blir för smärtsamt eller när det är svårt att andas. Vem talar för dem som är för sjuka för att själva ryta till? Ja inte är det Stockholms landstingspolitiker i alla fall.

Opinionsjournalistik har visserligen frihet att tolka och hitta vinklar. Men hur kan man få ovanstående, sagt av mig, till att lyda att Centerpartiet inte vill prioritera kroniker och multisjuka?

Dessutom rider Kjöller vidare på sin gamla käpphäst, Centerpartiets förslag om ”rätt till en kvart”:

Centerpartiet vill ge varje patient rätt att kräva ett minst 15 minuters långt läkarbesök – oavsett om hela kvarten behövs eller inte.

Nej det vill vi inte. Ingen väljer att ta en kvart av sitt stressade liv för att ”sitta av” tid hos en läkare och dösnacka (ursäkta skämtet). Det finns däremot en diskussion om Vårdvalet premierar korta och snabba besök. Systemet är utformat för att öka tillgängligheten, eftersom det har varit det stora problemet under mandatperioden.

För att säkra att ingen som är multisjuk ska bli avfärdad och tvingad att boka ytterligare en tid – ett sätt för vårdcentraler att få dubbel ersättning – vill vi ge patienter en rättighet till en kvart. Tar besöket kortare tid, då tar det kortare tid.

I andra europeiska länder är det en självklarhet att läkare ska vara tillgängliga samma dag man bokar tid. Men vården i Sverige, som har varit inlåst i ett ransonerande offentligt monopol, har under stor tid snarare ägnat sig åt att förhindra människor att komma till läkare. Med Lagen om Valfrihet/Vårdvalet har vi brutit upp monopolet, och gjort vården mer tillgänglig utan stegrande kostnader (enligt Karolinska Institutet).

Det finns alltså ingen motsättning mellan en tillgänglig vård och en vård för de svårast sjuka. Men fortfarande hänger kulturen kvar att det är lite ”fult” att gå till läkaren. Socialdemokraterna pratar föraktfullt om ”snorjourer”, och Kjöller hakar på.

Läs även Gustav Andersson (C).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s