Skip to content

Det är OK att inte rösta

september 15, 2010

Rösträtten är en rättighet att utnyttja, inte en skyldighet. Om du är osäker, okunnig, eller ointresserad är risken att din röst bidrar till att vi får en politik som är sämre för alla.

Låt mig förklara mitt resonemang genom att dra fram ny-gamla demokratidrapan ”Myth of the Rational Voter”. Författaren Bryan Caplan visar oss att väljare är rationellt irrationella. Eftersom en röst i praktiken har ett värde på 0 (det är extremt osannolikt att en röst avgör ett val) är marginalkostnaden för att ”slänga bort” sin röst också 0.

Den personliga kostnaden är hög för dåligt beteende på marknaden för varor och tjänster, och den ger en direkt återkoppling i form av egna monetära kostnader.  Därmed blir incitamentet högt att sätta sig in i vad marknadens aktörer erbjuder. Det är lätt att se att man har slutit ett dåligt el-avtal – betydligt svårare att bedöma ett valmanifests samhälleliga kostnad. Eftersom min röst ändå är värd nära 0 finns inte motsvarande incitament att sätta sig in i vad den politiska marknadens aktörer erbjuder och vad den samhälleliga kostnaden blir.

Istället blir det rationella att via röstsedeln kommunicera allmänna opinionsyttringar som är behagliga för ens självbild, identitet eller vad som är socialt sanktionerat.

Via Niklas Berggren hittar jag Jason Brennans papper ”Polluting the polls” som är inne på samma spår:

Just because one has the right to vote does not mean just any vote is right. Citizens should not vote badly. This duty to avoid voting badly is grounded in a general duty not to engage in collectively harmful activities when the personal cost of restraint is low. Good governance is a public good. Bad governance is a public bad. We should not be contributing to public bads when the benefit to ourselves is low.

Det intressanta är att risken för dåligt röstbeteende är överhängande i Sverige. Alliansen ser ut att ha möjlighet att bilda en majoritetsregering på söndag. Eftersom värdet på en röst ligger nära 0 och Alliansen ser ut att få fortsätta minskar kostnaden för borgerliga SD-sympatisörer att lägga SD-röstsedel i urnan.

På den rödgröna sidan, som ser ut att få det svårt att bilda majoritetsregering sker motsvarande överströmning. Om en röst ändå inte innebär regeringsskifte  ”gör det inget” att markera genom en SD-röst. Motsvarande effekt kan man för övrigt se i EP-valet, där det är betydligt lättare för mindre partier att segla upp då en röst absolut inte avgör vilken styrande koalition som får äran att pendla fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s