Hoppa till innehåll

Din pensionärskatt

september 14, 2010

Ta en titt på diagrammet ovan – det visar att det inte finns någon pensionärsskatt. Ordet är socialdemokratiskt new speak för att arbetstagare och pensionärer har olika skattesatser. Sänker regeringen skatten för Y får X en ny skatt. Vilken rolig lek: ROT-avdraget blir t.ex. Martin Timell-skatten, bo nära jobbet blir inte pendla-skatten, osv in absurdum.

Om vi bortser från att det är ett helt huvudlöst resonemang (S) för, är det spännande att de – mig veterligen – för första gången går till val på ”sänkt skatt”. Alliansens fyra år har uppenbarligen förändrat någonting i det politiska samtalet. Men framför allt annat är det cynisk taktik, pensionärer utgör 25% av valmanskåren och är traditionellt borgerliga.

Några frågor till presumtiva S-sympatisörer som läser, om nu avdrag är inverterade skatter, svara på detta:

  • Om skatteskillnader per automatik innebär en ”extra skatt” för X när Y får sänkt skatt. Är det då inte ett resonemang för samma procentuella skattesats för alla? Varför föreslår inte S platt skatt? För nyliberalt?
  • Om skatteskillnader är lika med ”extra skatt” försvinner logiskt sett ”pensionärsskatten” om inkomstskatten höjs för inkomsttagare. Detta föreslår också (V). Spännande, höj en skatt och vips så har en annan försvunnit.
  • Om (S) har rätt betyder det att det redan nu finns en förmögenhetsskatt. Jobbskatteavdraget är regressivt, ju högre inkomst ju lägre avdrag. De behöver inte införa en förmögenhetsskatt – den finns ju redan.

I sammanhanget kan det vara värt att nämna att det inte heller finns någon ungdomsskatt som Alliansföreträdare påstår. Läs SNS-rapporten ”klarspråk om skatter” och denna DN Debattare som blåser bort alla rökridåer.

Pust och stön! Om några dagar är valet över och med det stänger förhoppningsvis verkstaden för nya ord på Sveavägen 68 och Rosenbad.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s