Skip to content

Att modernisera Sverige

september 12, 2010

Till skillnad från alla andra partier som har ”fler jobb” – uttryckt på lite olika sätt – som paroll har Miljöpartiet ett huvudbudskap i valet: Modernisera Sverige.

Att gå till val på att ”modernisera” någonting måste ha, eller antas ha, en stor lockelse för spekulanter i valet. Och det har det nog också. Sverige betraktas som världens modernaste land. Modernitet är associerat med utveckling, framstegsoptimism, tekniska landvinningar och vetenskaplig rationalitet.

Om det finns en ideologi som starkast är bärare av dessa värden är det liberalismen, med dess rationella människa, fria marknad, och stora framtidsoptimism.

Jag tror inte Miljöpartiets reklambyrå nödvändigtvis har tänkt så långt. Men det är intressant att partiet går till val på modernitet när de samtidigt påstår att de har en egen ideologi: Ekologism.

Denna ideologi har åtminstone två bärande principer som skorrar falskt när man samtidigt utger sig för att vara liberal:

  • Försiktighetsprincipen, som säger att bl a ny teknik bör betraktas som farlig om det är osäkert om den är säker eller inte. När alla vetenskapliga landvinningar vi i dag tar för givna är resultat av fritt experimenterande som ofta har omkullkastar gamla affärsmodeller,  revolutionerat livsmönster och hela samhällen, är det ett starkt och omfattande ingrepp i friheten. Lägg därtill kapitalets ”vested interests” med nära band till staten som gärna slår undan fötterna för konkurrenter, och försiktighetsprincipen blir en död hand över krafter som försöker utmana status quo.
  • Ekologismens idé om allt levandes värde. I en värld sedd ur en liberal lins finns det bara en sak som kan åberopa rättigheter: Människan. Detta eftersom vi är den enda varelse som har förmågan till abstrakt tänkande, moraliska uppfattningar, möjligheter att värdera våra handlingar och sätta upp mål i livet. För människan är våld ett grundläggande ont eftersom det berövar oss möjligheten att leva våra liv efter våra egna beslut. Och eftersom människan är kapabel till våld måste vi ha rättigheter som reglerar hur vi interagerar med varandra. Men djuret är enbart summan av sina instinkter. Det finns ingen ondska i när ett djur dödar ett annat, eller en människa. Därför bryter ”allt levandes värde” och ”djurens rättigheter” med ett av kärnvärderna i liberalismen, att det bortom människan enbart har ett instrumentellt värde.

Ideologiskt navelskåderi åt sidan: Om vi lyfter blicken till det sakpolitiska kan vi titta på Johan Folins och Andreas Valls gedigna genomgång av MP-förslag under mandatperioden. Bland annat vill man socialisera ett akutsjukhus, starta en kommunal biograf som ska agera motvikt mot amerikansk kultur, införa mobilfria zoner i kollektivtrafiken, och införa ”klappa ett djur” som behandlingsform i vården.

Trots Alliansens snedsteg kring personlig integritet finns det ändå en ideologisk stringens och förutsägbarhet i att sänka skatter, förenkla för företag, skattebefria miljöbilar, öka arbetskraftsinvandringen och slopa offentliga monopol. Man fattar att det sitter några lirare i Rosenbad som oftast har en konsekvent ideologisk hållning, där man nästan kan gissa sig till vad Alliansen tycker om Y genom att läsa vad Alliansen tycker om X.

Men vad är den röda tråden mellan höjd fastighetskatt, sänkta arbetsgivaravgifter, införd förmögenhetsskatt, sänkt tjänstemoms, statlig riskkapitalfond, nej till FRA-lagen, och för kvoterade börsstyrelser?

Svaret är att alla förslagen är sådant Miljöpartiet går till val på.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s