Skip to content

Återvunnet

september 11, 2010

Kan någon komma på ett utspel/snedsteg från oppositionen som kan konkurrera med Batljans butlers, Ohlys bröstpumpar eller Dingizians clowner? Eller för den delen Jämtins könsneutrala toaletter och HBT-borgarråd? Nästa logiska steg är väl att slå sina kloka huvuden ihop och erbjuda ammor i tunnelbanan 😉

Om det inte vore lite tragiskt att Sverige har en usel opposition hade det varit roligt. För att svara på Batljans fråga i utspelet om butlers ”när ska vi få tid att älska och skratta?” Tydligen när oppositionen försöker opponera. Framförallt är det dock ett problem att oppositionen suger: En dålig opposition leder också till en dålig regering.

Vad är anledningen till varför de rödgröna och socialdemokraterna i synnerhet är så usla? Jag kan komma på tre orsaker.

  • Socialdemokraterna saknade efter 2006 ett tydligt förändringsmandat. De lever med uppfattningen att svenskarna röstade bort Persson, inte (S). Därför har man under fyra år inte bedrivit ett systematiskt förnyelsearbete. Alliansens kampanj ”framåt eller bakåt” är träffande för att den är sann. Istället för att söka nya lösningar har man, som f.d. (S)-toppen Greger Hatt påpekar i en nykter uppgörelse gått in i uppfinnarverkstaden för nya ord istället för att söka lösningar på samtidens utmaningar.
  • För att en opposition ska vara relevant måste den navigera efter marken, inte kartan. Människor känner inte igen sig i den rödgröna verklighetsbeskrivningen med ”ökade klyftor” och ”ekonomiskt moras”. Ekonomin går faktiskt som tåget.
  • Den hårda ekonomiska kärnan i socialismen är död, och därmed också dess anspråk på objektivitet och universalism. Uttryckt mer alldagligt har socialdemokratin tappat sitt adelsmärke som samhällsekonomer par excellence. Anders Borg har enormt större förtroende än Östros. När socialdemokratin inte längre kan konkurrera med ”hård” politik anammar man intressegrupper – genom utspel om triviala saker som könsneutrala toaletter – och gör ängsliga signalpolitiska utspel om butlers.

Sammantaget är det ett problem. Oppositionen har varit bra, i t.ex. frågan om FRA-lagen. Där pratade ”alla” om rättstaten och gränsdragningen mellan privatliv och offentlighet. Det var en debatt med en djup ideologisk klangbotten, om en fråga som berör var och en i praktiken.

Även om Alliansen gör det mesta rätt i min mening gör den också fel ibland. Och det är oppositionens roll att kritiskt granska detta. Uppgiften är inte att erbjuda dagens gapflabb när man öppnar tidningen.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s